AZ ELLIOTT WAVE INTERNATIONAL AJÁNLÁSÁVAL:

Oldalak

2016. december 11., vasárnap

Ha rés, hát rés

Az S&P500 a várakozásomnál jóval kisebb korrekciót teljesített, meg sem közelítette a lefelé várt 2.156-os, ideálisnak tekinthető szintet. Mi több, a november 10-i lokális maximum és a december 1-i minimum között ott maradt egy rés (ld. a mai első grafikon). A rés egyértelmű választ ad a kérdésre, hogy honnan érdemes shortolni: egyelőre sehonnan. Még akkor sem, ha hétfőn nyitás után rögtön esne a piac. De tényleg ne kapkodjunk, hanem vegyük sorba az adatokat és a következtetéseket.

Miért beszélek résről? Ez a magam sajátos szóhasználata azokra az esetekre, amikor egy trendelő szerkezetben az ellenirányú mozgások (korrekciók) között semmiféle átfedés sincs. Azaz rés van közöttük. Úgy is mondhatnám, - és ez már jobban Elliott - hogy az átfedés hiánya a harmadik hullámok idején megfigyelhető jelenség. Elliott rendszerén kívül gondolkodva csak józan paraszti ész kell belátni, hogy ha a potenciális támasz szintjéig sem jut el egy piac mielőtt a vevők újra bejelentkeznének, akkor a bikáknak bizony sürgős a pozíciók növelése / megnyitása. Nem egyszerűen türelmetlenségről árulkodik, hanem a vevők magabiztosságáról is. Ugyanakkor az eladói oldal szemszögéből nézve, ez a sikertelenség bizonyítéka, hiszen a legminimálisabb célárakat sem érik el a medvék. Az eladók ezek után kétszer is meggondolják, mikor kontrázzák a meglévő trendet.


A következő információ, ami a bikákat igazolja az a kis 100%-0%-200% jelölés a grafikonon. Elvileg a november 25-30 dupla-csúcsos korrekció a lassulás jele. Ilyenkor az újabb kitörésre játszó bikák, közülük is a momentum kereskedők, akik klasszikusan a korrekció mélységének megfelelő utazásra vállalkoznak (felfelé a kék 200% szintre), nem érik el a céljukat és nehéz helyzetbe kerülnek. Itt azonban egy percig sem izzadtak, hanem simán nyerőt könyveltek el és úgy gondolják, lesz ebben még több is felfelé. Alig várják most, hogy visszaessen egy picit a piac és jönnek vásárolni újra. Amíg a piac képes átlépni azt a 200%-os jelzést, azaz a legagresszívebb vételi stratégiák számítása bejön, addig nincs tartós fordulat.

A napos RSI alakulása a következő adat, ami a bikák mellett szól és a medvék számára aggasztó. Nem elég, hogy az RSI kiszökött a fenntartható bull trend felső zöld zónájába, de még ráadásul új maximumra is gyorsult az indikátor, meghaladva a november 25-én mért sebességet. Ez így együtt azt mondja nekünk, hogy ha a héten kapunk is egy-két bear napot, akkor a leendő lokális maximumra csak valamilyen alacsonyabb trendszint hármas (itt karika kis római hármas) jelölését tehetjük ki. Ilyen helyzetben minden esés hivatalból korrekciónak tekintendő.


A hetiben még mindig ott van a sáv lehetősége. Ne felejtsük el ezért pénteken megnézni a heti gyertya zárójához tartozó RSI értéket, mert egy egészen kis bull zárás is kiteheti a heti idősíkot fenntartható bullba. Ha az RSI kiér 67-ig, akkor onnantól nem tekinthetjük semmiképp sem másnak a hegymenetet, mint a havin megmaradt bull trend visszatérésének. Most egyelőre a nagy B lehetőség még egy picit az asztalon marad.

Ma nem gyártok előrejelzést, mert egész mást szerettem volna mutatni. Miként lehet érzelmektől mentesen, egyszerű tényeket leolvasni a grafikonokról. Hol jár az RSI: milyen nominális, és milyen relatív értéknél? Van-e átfedés a hullámok között? Elérik-e a momentum stratégiák a céljukat? Ezek mind ellenőrzőlista elemek, amelyek nem mondják meg, mi fog történni, de azt már inkább, hogy mit érdemes, vagy mit nem érdemes tennünk.

- Szisztematikus ellenőrzőlistákra helyezem a kereskedési döntéseimet. Ez az énfajta tudatosságom, amelyen keresztül sok felesleges vesződségtől és találgatástól kímélem meg magam. Velük formáltam egy pragmatikus megközelítést Elliott felfedezése alapján és építettem fel a Kerülj előnybe! tréningprogramot is.

Jelen helyzetünkben, amikor minden szempontból a bikáknak áll a zászló, természetesen nem fix, hogy az innen meglehetősen távoli célokig még heteken át emelkedik a piac. A kérdésre adott válaszok erre nem nyújthatnak garanciát. Akár holnap simán lefordulhat a piac, de ez nem a gyakoribb kimenetel lenne. Ha mégis bekövetkezik, akkor az ilyen paraméterekkel rendelkező helyzetből tartós bear fordulat ritkán jön össze, ezért nem gyártunk rá tervet. Ha eső órák jönnek, azt jobb most korrekciónak tekinteni és longban gondolkodni. Ha bear elfogultságunk miatt a vételben gondolkodás nem menne, akkor minimum addig kell a kezünkre ülni, amíg nem jön egy napos alacsonyabb tető. A grafikonok olvasása már csak ilyen egyszerű...

31 megjegyzés:

  1. ez egy jó cikk Laci,tetszik,hasonlóan gondolkodom.van itt sp ben 2280,dow19940 egy szint amit figyelek,igaz heti chartból számolva,spikekok miatt inkább zónák amiket figyelek

    VálaszTörlés
  2. Akkor jól számíthatóan valahol 2300-2310 körül lenne az 5. vége?!

    totem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2249-2322 közötti zóna következik a havi grafikon alapján.

      Törlés
  3. csak érdekességként itt van 3 index egymás mellett(dow,sp,nq)heti grafikonon.mindegyik kitört,kivéve nq.hangosan gondolkodom,lehet hogy valamiféle konszolidáció következhet be sp és dow esetében,és szektor rotáció lesz a tech papirok irányába?figyelemmel követem nq-t long lehetőségre várva.
    http://www.screencast.com/users/kisbandi/folders/Default/media/099074a0-89e9-497a-b6a5-ff6fb61b124f

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok, az napon belül azonnal rendesen be is mozdult.

      Törlés
  4. Szia!
    Mi a különbség a mostani helyzet és a november eleji között? Akkor konvergens àr-RSI alj alakult ki, RSI böven a fenntarthato bear zonàban. Mégsem lefelé jött folytatàs. Ellenkezöleg, a volt a lecsorgàs legalja.
    Nem arra irànyul a megjegyzésem, hogy kétségbe vonjam a tovàbbi emelkedés megalapozottsàgàt, tanulni szeretnék a két eset közötti hasonlosàg/különbségböl.
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Halihó Mcizg, a trükk az idősíkok összefésülésében van. A heti 2014. vége óta lépett sávba, a havi maradt bull. Ilyen helyzetben nagyobb idősík támogatás nélkül a napi fenntartható bear momentumos kirándulása keveset ér.
      Az ilyen helyzetre szeretem egy picit elővenni a túladott jelzőt. A napos nem önmagától tud túladott lenni, hanem relatív túladott a nagyobb idősíkok állapotához képest.

      Törlés
    2. Meg azt se felejtsük, hogy nem tudott maga után rést hagyni a piac és a fordított Fib. 200%-ot sem érte el. Azaz csak a megfelelő momentum volt meg benne, de a legfontosabb az idősíkok koordináltsága, illetve annak hiánya.

      Törlés
    3. Nincs mit, örülök, ha segít a hasonló szituációk megfejtésében.

      Törlés
  5. Üdv,

    Gyors technikai kérdés. A 'dupla' alakzatokkal kapcsolatban még mindig nagyon bizonytalan vagyok. Van olyan, hogy 'W' flat, de 'Y' már ZZ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bármelyik lehet a három alap korrektív alakzat közül.

      Törlés
    2. Köszönet.
      Nem csoda akkor, hogy annyira nem megyek semmire azzal a **** OTP-vel...

      Törlés
    3. Tipp#1...de azt is vedd számításba, hogy nem kell neki duplának lenni, hanem flat 'A' hulláma is lehet maga flat.
      Tipp#2 Amikor oldalazó formáknál tényleg elő kell venni a WXY-t, akkor feladom a számozást, mert túl sok az elágazás.

      Törlés
    4. #1: igen, erre gondoltam én is és pont olyan a felállás, hogy X >50%

      #2: a dolog részben pont azért bonyolult, mert a fölöttes TF nem oldalazás, hanem kőkemény trend, potenciálisan: hsz utáni thrust. A naposon viszont egymás sarkába taposnak a korrektív formák. Szerintem.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Boldog ünnepet, de azért nem hagyjuk ezt az évet még ilyen korán annyiban...

      Törlés
  7. Szia. Jah persze nyomjatok csak! En idokozben haza tertem magyarorszagra es elkezdtem a szabadagot! Majd januarban friss chartokkal ujra nekindulok. Szerintem a 2017es ev erdekes lesz ugy is . Brexit,Trump,olasz gazdasag, nemet orszag, franciaorszag , migracio....stb. nah de en most megyek is mert lefott a fincsi kavem es begyujtottunk a cserepkajhaba, indul az activity jatek a sracokkal. Kellemes unnepeket aki meg jereskedik annak meg sok pipet ;)

    VálaszTörlés
  8. Briliáns a fenyőtök. :D
    Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  9. https://pbs.twimg.com/media/C0w0CFtXAAAByPC.jpg

    VálaszTörlés
  10. A bejgli meg a pezsgődurrantás között kicsit belassult a piac (S&P). Oldalazós 4-es?
    Cseles módon a heti még meghagyta a B lehetőségét.
    Pár nap és kirugja magát vajon? Napos charton kicsit távoli, de alakulóban egy bullish sling?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello, túl hamar kérdezted, mert akkor alakul, ha már kunkorodik, de nem tette. Nézz rá novemberre a havin, ott volt a bull csúzli 2260-as céllal. Ismét jöhet egy korrekció.

      Törlés
  11. Boldog,egeszsegben,pipekben gazdag uj evet kivanok!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt van 2017. Neked is BUÉK. Ünnepi post:
      http://myelliott.blogspot.ca/2017/01/azok-hires-napok.html

      Törlés

Rendszeres olvasók

Alakzatok bar grafikonon

ALAKZATOK AZONOSÍTÁSA

Prechter könyv

Kötvénybaj

Europai válogatás

A Mánia vége

Alapleckék

Magunk döntsünk

Diverzifikáció?

FOREX video

10 piaci tévhit

Mítosz a Fed körül

8 könyvrészlet

Theorist '09. nov.

15 írás ill. video a hitelválságról

Mozgóátlagok

Címkék

200 SMA (3) AAPL (2) adósság (5) Amibroker (2) André Kostolany (1) arany (4) aritmetikus (1) Barack Obama (2) báziscsatorna (4) belső nap (1) Ben Bernanke (1) Birger (1) Bollinger (1) Brikka (1) BUX (6) carry-trade (1) CFD (1) Charles Collins (2) Charles Dow (1) Club EWI (18) Conquer the Crash (2) csorda (4) csordaszellem (5) csúzli (3) DAX (6) defláció (4) depresszió (8) deviza (13) diagonal triangle (6) Dick Diamond (2) divergencia (4) DIX (1) dollárerősödés (12) double key reversal (2) Dow Jones (36) dupla hármas (7) dupla kulcsforduló (3) E-mini future (46) ék (8) Elliott magyarul (7) Elliott Wave Principle (9) Elliott Wave Theorist (9) Elliott-ciklus (18) előfizetés (8) elsődleges trend (12) ending diagonal (10) erősödő dollár (4) EURHUF (1) EURJPY (1) eurozóna (3) EURUSD (30) evening star (1) expanded flat (9) extension (12) extrém ármozgás (1) ezüst (3) FED (8) fej-váll alakzat (8) Fibonacci (33) flash crash (8) flat (17) Forex (6) Fotex (1) földgáz (1) fraktál (11) FTSE (1) Futures Junctures (4) GBPJPY (1) Goldman Sachs (3) Görögország (3) Hang Seng (1) háromszög (20) hatékony piac (2) hope (2) hullám személyiségjegye (11) infláció (1) inside day (1) IOU dollárok (1) Japán (3) Jason Farkas (2) Jeffrey Kennedy (11) jelzálog (2) Kína (3) kollektív hangulat (8) kombináció (10) korrekció (20) könyvajánló (4) kőolaj (1) kötvény (1) külső nap (1) leading diagonal (1) lineáris gondolkodás (3) logaritmikus skála (1) MACD (5) Mandelbrot (1) megnyúlt hullám (2) mérés (6) Minyanville (1) momentum (8) Morgan Stanley (1) mozgóátlag (3) munkaállomás (1) Nasdaq (28) Newsweek (1) NFP (4) Nikkei (2) Nonfarm Payrolls (3) nyersolaj (2) NYSE (4) opció (1) óriás szuperciklus (14) OTP (3) outside day (4) pánik (6) pit noise (1) Ralph Nelson Elliott (8) regular flat (3) remény (4) Robert Prechter (28) RSI (11) Russel (3) short (3) Short Term Update (3) slingshot (4) social mood (5) Socionomics (6) SP500 (107) spirál (2) SPY (55) Steve Nison (1) Stochastic (1) Stocklandyard (2) stop loss (2) szándékos csőd (1) szentiment (1) szignálvonal (1) szójabab (2) tananyag (25) Thomas Bulkowski (1) throw-over (2) tovahaladó háromszög (4) trendcsatorna (22) trendvonal (2) tréningprogram (12) túladott (5) túlvett (5) TWS (1) USD (14) USDCHF (1) valószínűség a tőzsdén (3) Vancouver (3) Venezuela (1) vertical spread (1) vezérlőelv (8) Wyckoff (1) XLE (1) Zaner (4) zigzag (35)